Wednesday, June 13, 2007

Jangan Hairan SMART Tidak Berkesan

BENARKAH Terowong Jalan dan Pengurusan Air Banjir (SMART) yang bakal siap sepenuhnya Ogos ini dapat mengelakkan banjir di Kuala Lumpur?

Jawapannya ya sekiranya punca banjir iaitu hujan lebat berlaku di kawasan Ampang dan Hulu Klang. Tetapi bersedialah untuk berhadapan dengan jawapan tidak kerana kebanyakan masalah banjir di Kuala Lumpur berpunca daripada air Sungai Batu yang lebih panjang alirannya hingga berpuluh-puluh kilometer ke utara Kuala Lumpur.

Sejak ratusan tahun, Sungai Batu dan Sungai Gombak lebih memberi ancaman kepada keadaan banjir di Kuala Lumpur berikutan laluan alirannya melalui tanah pamah berair dan berpaya sehinggakan banjir pada tahun 1926 mengambil masa tiga hari untuk surut. Namun hari ini, satu jam sudah memadai untuk banjir tersebut surut. Terima kasih kepada pembangunan.

Namun banjir mendadak ini juga adalah natijah daripada pembangunan. Dengan kawasan perumahan bertambah, tanah tidak lagi telap air.

Pemaju hanya memikirkan bagaimana untuk mengalirkan air longkang keluar dari sempadan kawasan yang mereka majukan. Tanah menjadi sempit untuk diwujudkan takungan. Dan sebagai lembah sempit di antara Bukit Nanas dan Bukit Tunku, Kuala Lumpur tidak dapat lari daripada masalah banjir kilat kerana di situlah empat batang sungai akan bercantum menjadi satu.

Sungai Batu yang pada asalnya disebut Sungai Lumpur, dengan muaranya di Masjid Jamek disebut Kuala Lumpur oleh penjelajah Inggeris merupakan sungai ancaman kepada ibu kota. Malangnya, Terowong SMART yang dibina tidak ada kena mengena dengan sungai ini.

Sungai Gombak dahulunya membekalkan air masuk ke Sungai Batu yang kini dipetakan sebagai sungai yang menerima air masuk dari Sungai Batu, turut menjadi penyumbang kepada banjir di ibu kota pada masa pascaoperasi penuh terowong SMART. Kedua-dua sungai ini tidak terbabit dalam projek mega pengaliran air banjir ini sedangkan dua sungai inilah ancaman utama.

Jika dilihat saiz sungai di muara bersejarah Kuala Lumpur iaitu di Masjid Jamek, umum dapat menilai bahawa Sungai Gombak yang bergabung dengan Sungai Batu di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) merupakan cabang terbesar jika dibandingkan dengan cabang Sungai Klang yang menyusur di bawah stesen transit aliran ringan Masjid Jamek.

Ini kerana, jika dilihat laluan kedua-dua sungai paling memberi ancaman ini, dua sungai ini menerima air larian hujan tidak telap yang cukup besar keluasannya iaitu Selayang, Kepong, Jinjang, Gombak, Segambut, Sentul, Setapak dan Melawati hingga ke Jalan Ipoh dan Chow Kit berbanding gabungan Sungai Klang dan Sungai Ampang.

Namun, pada masa depan, seandainya terowong SMART berfungsi, limpahannya ke Sungai Kerayong yang akan bertemu dengan Sungai Klang mungkin akan memberi ancaman baru di Pantai Dalam selain aliran Sungai Kerayong yang terganggu akibat efluen gergasi buatan manusia ini mungkin memberi ancaman kepada kejiranan di Pandan Indah, Maluri dan Sungai Besi.

Pun begitu, nasib tidak mungkin berubah bagi penduduk hilir Sungai Klang seperti di Shah Alam kerana Sungai Klang tetap melalui selatan bandar raya itu dengan kadar alir bencana yang sama seandainya hujan lebat luar biasa berlaku di Kuala Lumpur dan lebih buruk lagi jika hujan lebat itu berlaku di Petaling Jaya yang memberi nyawa kepada Sungai Damansara untuk mengganas.

Jadi, janganlah sesiapa dengan terpinga-pinga bergosip dalam kehairanan bagaimanakah terowong SMART masih belum dapat mengatasi banjir di ibu kota pada masa depan selagi langkah yang sama tidak dibuat untuk Sungai Batu dan Sungai Gombak yang menadah lebih banyak air.

Untuk penyelesaian jangka panjang, Sungai Batu perlu diwujudkan alternatif masuk ke Sungai Buloh manakala Sungai Kerayong perlu diterowongkan ke Sungai Langat dan yang paling penting Sungai Klang yang melengkung di Puchong perlu direntaskan memasuki Sungai Langat di Dengkil-Banting-Kuala Langat bagi memastikan bandar raya Shah Alam selamat daripada ancaman banjir.

Seperti halnya dengan pengangkutan awam yang lebih cekap dengan cara mengintegrasikan satu sama lain, begitu jugalah dengan mobiliti air banjir yang memusnahkan harta benda dan jiwa ini. – SYAMSYUL FADZLI MAT, Ampang, Selangor.

Ruangan Forum, Utusan Malaysia, 13 Jun 2007

http://www.utusan.com.my/utusan/archive.asp?y=2007&dt=0613&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_01.htm

No comments: