Monday, June 12, 2006

Padah tamak, bakhil terhadap pembangunan

TAJUK UTAMA
Saudara Pengarang,

KEJADIAN tanah runtuh di Hulu Klang, Selangor dan jambatan runtuh di Papar, Sabah baru-baru ini membuktikan faktor ekonomi telah mendorong manusia untuk menafikan hukum alam. Ini tidak dapat tidak meletakkan dua kejadian ini adalah kesilapan manusia pada peringkat perancangan awal, bukannya kehendak alam semata-mata, yang berlaku atas sesuatu yang direncanakan.

Jika dilihat rekod kejadian tanah runtuh di Hulu Klang sejak tragedi Highlands Tower 12 tahun lalu, seharusnya pihak berwajib sedia maklum akan hakikat bahawa tanah di kawasan Hulu Klang adalah berlainan.

Hal ini disebabkan muka bumi kawasan tersebut berbukit-bukit dan mempunyai tanah yang longgar serta mudah menggelongsor akibat dipengaruhi graviti apabila berlaku aliran air bawah tanah luar biasa berikutan taburan hujan yang tinggi bagi sesuatu tempoh tertentu. Perkara ini turut diakui oleh pakar geologi.

Maka sepatutnya, kawasan seperti ini tidak perlu dibangunkan langsung atas sebab-sebab keselamatan dan secara tidak langsung, warisan hijau di kawasan tersebut terpelihara. Namun, kerana nilai hartanah yang cukup tinggi di kawasan tersebut, termasuk tarikan pemandangan kota yang turut menjadi faktor tambah nilai hartanah kawasan tersebut, ia dibangunkan.

Kesannya, rentetan tanah runtuh di Hulu Klang tidak mungkin terhenti selagi hujan menyirami muka bumi Kuala Lumpur yang merupakan kawasan kedua terbasah di pantai barat Semenanjung selepas Taiping. Hanya penyaliran air bawah tanah yang efektif dapat mengurangkan risiko tanah runtuh di Hulu Klang.

Namun, ia tidak mungkin terlaksana dalam masa terdekat akibat faktor ekonomi, kerenah birokrasi serta pembangunan sedia ada.

Begitu juga halnya kejadian jambatan runtuh di Papar, Sabah. Adalah menjadi satu konsep pembinaan yang pelik apabila Sungai Mandahan yang mempunyai kadar aliran yang sedemikian direntasi dengan palung kekotak, bagi pembinaan jalan di atasnya.

Sudah tentulah apabila kadar aliran Sungai Mandahan meningkat ditambah dengan kesan daripada aliran yang berterusan, sebuah teluk yang kecil akan terbentuk di sisi hulu kekotak tersebut lalu menjadikan setiap sambungan kekotak tersebut dengan tanah dasar dan tanah sisi akan dihakis oleh daya yang dikenakan oleh aliran air, dan menunggu masa untuk beralih apabila resapan air di ruang-ruang ini menggagalkan keteguhan kekotak tersebut.
Kos membina kekotak ini memanglah lebih murah daripada pembinaan jambatan bergalang konkrit.

Maka, selagi konsep ini terus digunakan sebagai jambatan pada sebatang sungai yang mempunyai kadar alir yang tinggi, kejadian di Papar terdedah untuk berlaku di mana-mana sahaja di mana konsep pembinaan ‘jambatan’ seperti ini diguna pakai.

Inilah akibat perancangan pembangunan yang terdorong oleh sifat tamak dan bakhil yang tidak dapat tidak, akhirnya membahayakan nyawa penduduk yang seharusnya mendapat manfaat daripada pembangunan.
- SYAMSYUL FADZLI MAT, Ipoh.
Ruangan Forum, Utusan Malaysia, 12 Jun 2006

No comments: